Με εντόνως επικριτικό λόγο καταφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , Ευάγγελος Βενιζέλος στην σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στις διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζοντάς τους διαπραγματευτές «σκληρούς διαπραγματευτές της φακής» και «τζάμπα μάγκες» αναφερόμενος στο γεγονός πως ενώ κινδυνολογούσαν πως δεν θα πληρώσουν την δόση του ΔΝΤ, την είχαν πληρώσει ήδη από χθες το βράδυ.

Επίσης δεν παρέλειψε να πει πως από όσα έλεγε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας δεν εφάρμοσε τίποτα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «τα προηγούμενα πέντε χρόνια μαζεύαμε στην καρδάρα το γάλα με πολύ κόπο αλλά την καρδάρα μπορείς να την μαζεύεις πέντε χρόνια και σε πέντε λεπτά να την σκορπίσεις. Η ζημιά θα μπορούσε να είχε γίνει από την πρώτη μέρα. Στη ουσία δεν έγινε γιατί έκανε πίσω σε πολλά ο κύριος Τσίπρας».

Παρόλα αυτά όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική του ο κ. Τσίπρας «καταστρέφει τις θυσίες και τον πόνο του, τον χαϊδεύει, τον λουστράρει, παίζει μαζί του επικοινωνιακά, αλλά ασεβεί πάνω στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν κι έχουν φτύσει αίμα. Γιατί αναλογιστείτε τι θα μπορούσε να είχε γίνει αν δεν είχε κάνει υποχώρηση ο Τσίπρας και πραγματοποιούσε κάτι από όλα αυτά που έταζε προεκλογικά όπως παύση πληρωμών. Ουσιαστικά εφαρμόζει αυτά που έχουμε συμφωνήσει το 2012 που είναι κούρεμα. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται ηρωικά, λεβέντικα αλλά στην ουσία είναι τζάμπα μάγκες. Έλεγαν ότι δεν θα πληρώσουν τη δόση του ΔΝΤ ενώ είχαν πληρώσει από χθες οι σκληροί διαπραγματευτές της φακής».

Όσον αφορά για την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και το δημοψήφισμα Παπανδρέου ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως «έγιναν λάθος χειρισμοί, δεν υπήρχε πλαίσιο, δεν υπήρχε αίσθηση των μεγεθών και κυρίως είχαμε να παλέψουμε με μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έναν Τρισέ που δεν επέτρεπε με κανέναν τρόπο να γίνει συζήτηση για παρέμβαση στο χρέος. Σκεφτείτε πως γινόταν η διαπραγμάτευση τότε. Είχαμε ένα Τρισέ που έλεγε: αν μου θέσεις θέμα χρεοκοπίας, θα τραβήξω την πρίζα από τις τράπεζες σου», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημερινή συζήτηση που έχει ανάψει γύρω από το δημοψήφισμα διευκρινίζοντας πως «η σημερινή δήλωση των δανειστών έδειχνε πως υπάρχει προσυνεννόηση των υπουργών οικονομικών των ξένων χωρών σε σχέση με την Ελλάδα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι γίνονται πολιτικές διαβουλεύσεις εκτός Eurogroup που σηματοδοτούν στην ουσία μια αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Αν η κυβέρνηση νόμισε ότι ασκεί πολιτική πίεση έξω και μέσα, γιατί κι εκεί προσπαθεί να ασκήσει πίεση με τη λύση του δημοψηφίσματος, στο εσωτερικό του Σύριζα, και πως εκβιάζει και απειλεί κάνει λάθος. Γιατί σήμερα ήρθαν οι πιστωτές μας και μας είπαν “ναι προχωρήστε σε δημοψήφισμα αλλά για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και να πάρετε τα λεφτά θα πρέπει να έχετε ξεμπερδέψει με αυτό”. Και επί Παπανδρέου υπήρξε σημαντική και παρόμοια αντιστροφή με χαλαρό και ήπιο τρόπο. Αυτό που έγινε και στις Κάννες τότε. Το συμπέρασμα δηλαδή του δείπνου των Καννών από τον Σαρκοζί και την Μέρκελ ήταν και πάλι πηγαίνετε να κάνετε δημοψήφισμα, αλλά όχι όσον αφορά το ευρώ. Σήμερα η ανακοίνωση των εταίρων τι έλεγε “αν τόσο μυαλό έχετε και αμφισβητείτε την ένταξή σας στο ευρώ ώστε να δημιουργήσετε πρόβλημα στις τράπεζες σας κάνετε το”. Αυτό είπαν και τότε αυτό λένε και τώρα».

Ανέφερε μάλιστα πως όντας υπουργός οικονομικών και γυρνώντας από τις Κάννες είχε διευκρινίσει στον κ. Παπανδρέου και στο λαό ότι δημοψήφισμα για το ευρώ δεν μπορεί να γίνει, παρόλο που υποστήριξε αρχικά την λύση του δημοψηφίσματος και τον πρωθυπουργό του κόμματός του όπως όφειλε να κάνει. «Αν θυμάστε μάλιστα τότε μπήκα στο νοσοκομείο και την επόμενη μέρα με έπαιρναν τηλέφωνο οι εταίροι και με ρωτούσαν ποιον ειδοποιήσατε και κάνετε δημοψήφισμα. Και τότε συνομίλησα με τον κύριο Παπανδρέου και εν συνεχεία ο ίδιος σε ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε πως το δημοψήφισμα δεν θα αφορά το ευρώ. Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν μπορεί να αμφισβητείται η ένταξή μας στην Ευρωζώνη. Όλο αυτό το σκυλολόι των συκοφαντών λοιπόν που σήμερα με κατηγορεί να σταματήσει και να διαβάσει τι είπε τότε στην ανακοίνωσή του ο κύριος Παπανδρέου».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα όσον αφορά στο γιατί δεν κάνει εκλογές αλλά λέει ναι σε ένα δημοψήφισμα ανύπαρκτα. «Γιατί δεν κάνεις εκλογές και κάνεις δημοψήφισμα; Ανέφερε ο κ. Τσίπρας πως οι δημοσκοπήσεις του δίνουν μεγαλύτερη πλειοψηφία από αυτή που πήρε στις προηγούμενες εκλογές κι αυτός είναι ο λόγος που δεν επιλέγει να πάει σε εκλογές. Με βάση αυτό λοιπόν και κατά την ίδια έννοια δεν έχει νόημα και το δημοψήφισμα, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα πει ναι στο ευρώ. Ξέρετε τι σημαίνει προκήρυξη δημοψηφίσματος; Όλοι θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ με αποτέλεσμα να έχουμε καταρρεύσει πριν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθ’οδόν».

Σημείωσε πως κατανοεί «τα σημερινά ποσοστά της ανεργία, τις περικοπές συντάξεων και μισθών, αλλά δεν υπήρχε άλλη λύση. Η άλλη λύση που είχαμε ήταν να χάσουμε πολλαπλάσια από αυτά που έχουμε χάσει μέχρι σήμερα. Εγώ έχω αναλάβει το κόστος για να υπάρχουμε σήμερα και δεν θα επιτρέψω στον κ. Τσίπρα, τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Καμμένο να διακινδυνεύσουν τις θυσίες του λαού».

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη και συκοφάντηση της κοινής γνώμης από τα ταμεία και το PSI. Οι πρόεδροι των ταμείων πρέπει να λογοδοτήσουν πολύ σοβαρά».

Όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα και το PSI ο κ. Βενιζέλος ήταν απόλυτος ως προς την ευθύνη διευκρινίζοντας πως βαραίνει περισσότερο τους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων. «Οι πρόεδροι των ταμείων πρέπει να λογοδοτήσουν πολύ σοβαρά. Τα ταμεία είχαν ομόλογα περίπου 22 δις, με το που μπήκαν στο PSI κουρεύτηκαν, τι σημαίνει αυτό, τα πήρε το κράτος. Η ετήσια επιχορήγηση του κράτους το 2012 ήταν 17 δις και τους πήρε τα 14 δις, τα οποία μπορούσε ανά πάσα στιγμή με την ανάκαμψη της οικονομίας, να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σταδιακής επιστροφής και να τα πάρουν πίσω. Όταν τους τα πήραμε, πόσα κέρδιζαν, 500 εκατομμύρια. Ξέρετε πόσα χρήματα πήραν στο χέρι όταν κουρεύτηκαν τα 14 από τα 22 δις; Έπεσε ρευστό από το IFSF 4,5 δις. Τους είχαμε πει τότε αγοράστε νέα ομόλογα του δημοσίου και σε τρεις μήνες θα έχετε δημιουργήσει εκ νέου το χαρτοφυλάκιό σας. Μας άκουσε το ΙΚΑ και απεγκατέστησε το χαρτοφυλάκιό του στο 130%. Τα άλλα ταμεία δεν μας άκουσαν παρόλο που τα λεφτά αυτά τα είχε πάρει το δημόσιο κι αν δεν τα έπαιρνε και πτωχεύαμε ούτως ή άλλως δεν θα υπήρχαν ταμεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη και συκοφάντηση της κοινής γνώμης από τα ταμεία και το PSI. Οι πρόεδροι των ταμείων πρέπει να λογοδοτήσουν πολύ σοβαρά»